კასუ მარცუ – ყველაზე საშიში ყველი მსოფლიოში

6

იტალიის კუნძული სარდინია მდებარეობს ტირენიის ზღვაში. გარშემორტყმულია 1,849 კილომეტრის სანაპირო ზოლით, თეთრი ქვიშიანი პლაჟებითა და ზურმუხტისფერი წყლებით, კუნძულის შიდა ლანდშაფტი სწრაფად იცვკება და ქმნის გორაკებსა და გაუვალ მთებს.

და სწორედ ამ ადგილებში აკეთებენ მწყემსები კასუ მარცუს, მაtlebiT სავსე ყველს, რომელიც 2009 წელს გინესის მსოფლიო რეკორდების წიგნმა მსოფლიოს ყველაზე საშიშ ყველად აღიარა.

ყველის ბუზები, Piophila casei, დებენ კვერცხებს ნაპრალებში, რომლებიც წარმოიქმნება ყველში.

მატლები იჩეკებიან, ამ პროცესში გადაამუშავებენ ცილებს და პროდუქტს გარდაქმნიან რბილ კრემყველად.

შემდეგ ყველით მოვაჭრე ბზარებს ხსნის ზედა ნაწილს – რაც თითქმის ხელუხლებელია – და დელიკატეს კრემყველს კოვზით იღებს.

ეს არის სანახაობა სუსტი გულის მქონე ადამიანებისთვის.

ზოგიერთი ადგილობრივი ყველს ცენტრიფუგაზე ატრიალებს, რათა მას მატლები მოაშოროს. სხვებს ბუნებრივი მოსწონთ და პირდაპირ ჭამენ.

თუ გასაგები ზიზღის გადალახვა შეგიძლიათ, მარცუს აქვს ინტენსიური არომატი, რომელიც ხმელთაშუაზღვის საძოვრებს მოგაგონებთ და პიკანტური გემო, რომელიც საათობით გრძელდება.

ზოგი ამბობს, რომ ეს აფროდიზიაკია. სხვები ამბობენ, რომ ეს შეიძლება საშიში იყოს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის, რადგან ჩაკბეჩის შემდეგ მატლი შეიძლება გადარჩეს და გამოიწვიოს მიაზია, ნაწლავის მიკროპერფორაცია, მაგრამ ჯერჯერობით მსგავსი შემთხვევა არ ყოფილა დაკავშირებული კასუ მარცუსთან.

ყველი კომერციულად აკრძალულია, მაგრამ სარდინიელები მას საუკუნეებია, რაც მიირთმევენ.

Comments
Loading...